Ιστορία

Ο Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος ιδρύθηκε την Κυριακή 9η Μαΐου 1926, από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη της αθλητικής ιδέας μέσα από τα νέα τμήματα αθλοπαιδιών και κλασσικού αθλητισμού.

Οι ιδρυτές ήταν οι Στέφανος Βαφειάδης, Δημήτριος Σανταλτζίδης, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, Θεολόγος Θεοδωρίδης, Θεοκλής Ευστρατιάδης, Ιωάννης Βασιλειάδης και Στυλιανός Χατζηγεωργίου. Την πρωτοβουλία αυτή πλαισίωσαν γρήγορα και άλλοι πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από συγκεντρώσεις και συζητήσεις συγκρότησαν προσωρινό πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό του νέου συλλόγου. Στις 15 Οκτωβρίου 1926 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείου η αίτηση για αναγνώριση του σωματείου με την ονομασία ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Β.Α.Ο). Η επίσημη ίδρυση του σωματείου σύμφωνα με το αρχείο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1926. Την προσωρινή διοίκηση αποτελούσαν οι Στέφανος Βαφειάδης (Πρόεδρος), Στυλιανός Χατζηγεωργίου (Γενικός Γραμματέας), Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (Ταμίας), Δημήτριος Σανταλτζίδης (Σύμβουλος – έφορος αθλητικού) και Θεολόγος Θεοδωρίδης (Σύμβουλος – έφορος Καλαθοσφαίρισης). Συμπαραστάτες τους στο ξεκίνημα του νέο σωματείου ήταν και οι Θεόκλητος Ευστρατιάδης, Ιωάννης Βασιλειάδης, Λεωνίδας Ιορδανίδης, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Λεοντιάδης και άλλοι.

Το έμβλημα του συλλόγου είναι ένας επιβλητικός δικέφαλος αετός, στο στήθος του οποίου αναγραφόταν με κίτρινα γράμματα η ονομασία του Ομίλου ΒΑΟ και το έτος ιδρύσεως 1926. Επίσημα χρώματα του συλλόγου το πορτοκαλί και το μαύρο.

Το Τμήμα πάλης ιδρύθηκε το 1934 από τους κ.κ. Βαγιάνο & Βαφειάδη και είναι ένα από τα παλαιότερα σωματεία της Ε.Ο.Φ.Π.. Έχει αναδείξει αμέτρητους Πρωταθλητές Ελλάδος και πολλούς πρωταθλητές, σε αγώνες Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς, σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα τους οι : Γιώργος και Παναγιώτης Ποικιλίδης, Όθων Μοσχίδης, Ιορδάνης Καραγεωργίου, Νίκος Παλάσκας, Αναστάσιος Σοφιανίδης κ.α.

Έχει κατακτήσει συνολικά : 10 Πρωταθλήματα Ανδρών, 1 Πρωτάθλημα Εφήβων και 3 Κύπελλα Ελλάδος Ανδρών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s